Mezarlıklar

mezarliklarİstanbul Ermenileri ölülerini ilk zamanlardan beri kilise çevresinde bulunan mezarlıklara gömmüşlerdi. 1560’da İstanbul’da meydana gelen veba salgını binlerce insanın ölümüne sebep olunca, bu hastalığın yayılmasını önlemek için, devlet kilise çevresine veya yakınına gömü yapılmasını yasakladı. Bu nedenle Ermeniler mezarlıklarını Harbiye’deki Askeri Müze’nin (eski kışla) güneyindeki alana kurdular. Bu bölge 1560’dan 1865’e kadar mezarlık alanı olarak kullanıldı.

Üç asır boyunca İstanbul’un nüfusu artıp şehir mesken, dükkan ve iş yerleriyle genişleyince mezarlık alanları da bunların ortasında kaldı.

1865’te İstanbul’lular için veba yeniden dehşete sebep olunca, devlet yerleşim yerlerinin yakınında bulunan mezarlıklara gömü yapılmasını tehlikeli buldu.

1865’ten sonra devlet tarafından Rum ve Ermeni cemaatleri için Şişli’nin yukarı taraflarında mezarlık için geniş alanlar tahsis edildi.

Tarihsel verilere göre, Ermeni Ortodoks Cemaati’nin 23 adet mezarlığı olmuştur. Bu gün bunlardan sadece 16 adedi mevcuttur.