PATRİK GENEL VEKİLİ A.B.D.’DE

Kategori: Dinlerarası,Kilise

Anadolu Kültür ve Yemek Festivali A.B.D.’nin Los Angeles şehrinde 16-19 Mayıs 2013 tarihlerinde gerçekleşti. Festivale, Patrik Genel Vekili Başepiskopos Aram Ateşyan ile dinler ve kiliseler arası ilişkiler sorumlusu Episkopos Sahak Maşalıyan da katıldılar. Konuklar, 15 Mayıs, Çarşamba öğlen saatlerinde Los Angeles’e vardılar.

Festivale milletvekillerinin, valilerin, belediye başkanlarının, tanınmış gazetecilerin, sanatçıların, din görevlilerinin ve siyasilerin katılımı, organizasyonun önemini belirtmekteydi.

Ziyaretin ilk gününde görmeye değer mekânlar ziyaret edildi.

abd 4ANADOLU KÜLTÜR VE YEMEK FESTİVALİ
İlk olarak 2010 yılında gerçekleşen festivalin amacı, Amerika’da yaşayanlara, geçmişteki ve günümüzdeki kültürel zenginlikleriyle Türkiye’yi tanıtmaktır. Bu bağlamda, geniş bir platoda Topkapı Sarayı, Konya Mevlana Müzesi, Aspendos Tiyatrosu, Gaziantep tarihi Zeugma Şehri, Mardin Taş Evleri, Efes Harabeleri ve Trabzon’daki Sümela Manastırı’nın 3 boyutlu kopyaları hazırlanmıştı.

Van şehrini tanıtan bölümde Ağtamar Adası’ndaki Surp Haç Kilisesi’nin 2/5 oranla hazırlanmış 3 boyutlu kopyası bulunmaktaydı. Türkiye’den gelen sanatçılar kendi el işleri olan sanat eserlerini sergiliyor ve ilgilenenlere onlar hakkında bilgi veriyorlardı. Açılan standlarda hediyelik eşyalar, yöresel yemekler bulunmaktaydı. Amerikalı Ermeniler de, kendi standlarında, Ermeni mutfağını tanıtmaktaydılar.

Festival konserler, folklor gösterileri, Mevlevi gösterimi ve mehteran takımının gösterileriyle daha da renklendi. Festivali ziyaret eden çocuklar Nasrettin Hoca, Keloğlan, Hacivat-Karagöz gösterilerini izleyerek eğlenme fırsatı buldular.

Festivalde tarihten günümüze uygarlıkların sergilendiği bir geçit düzenlendi. Farklı dönemlerin kıyafetlerini giymiş kişiler ziyaretçileri karşıladılar.

Başepiskopos Aram ve Episkopos Sahak, Cuma günü festivali ziyaret ettiler. Festival, Amerika’da bulunan, başkanlığını İbrahim Barlas’ın üstlendiği, Pasifik Enstitüsü tarafından organize edilmişti.

Festivalin gerçekleşmesi için yaklaşık iki buçuk milyon dolar harcanırken, yetmişe yakın işçi ve dört yüze yakın gönüllü çalıştı.

AÇILIŞ TÖRENİ
Festival Perşembe günü başlamış olmasına karşın, daha kalabalık olması için resmi açılış töreni 18 Mayıs Cumartesi öğlen gerçekleşti. Kaliforniya Valisi, Amerikan milletvekilleri, Türk ve yabancı üst düzey yöneticiler de açılış töreninde hazır bulundular ve katılımcılara hitap ettiler.

Yaptığı konuşma ile katılımcıları selamlayan Başepiskopos Aram, törenin organizasyonundan duyduğu memnuniyeti belirterek “Anadolu’yu Amerika’da görmek, Türkiye’de yaşayanlar için övünç kaynağı oldu. Biz de Türkiye’deki Ermeni cemaati olarak, aynı mutluluğu ve kıvancı paylaşıyoruz. Ermeniler, Anadolu kültürünün ayrılmaz bir parçasıdır. Onlar olmadan, Anadolu kültürünü ve tarihini tanıtmak imkânsızdır. Ermeniler, hem Türkiye’de, hem A.B.D’de, hem de başka yerlerde, geçmişte olduğu gibi, bugün de yaratıcılıkları ile medeniyete hizmet etmektedirler. Festivalde sergilenen sanat eserleri, yapıtlar, danslar, müzikler ve yemekler tüm ziyaretçiler tarafından beğeniyle karşılandı. İtiraf etmek gerekir ki, tüm bunlar gökten inmediler. Onlar çeşitli medeniyetlerin ve hakların ürünü oldular. Sadece bu sanat eserlerini beğenmek ve saymak yeterli değildir. Eğer bu sanat eserlerini yaratan medeniyetler hor görülüyorsa, samimi olmayan bir davranış sergileniyor demektir. Bugün, gelin, hep beraber samimiyetle bu eserleri yaratanları hatırlayalım ve onları yüceltelim” dedi.

Başepiskopos Aram, konuşmasının ardından katılımcılar tarafından alkışlandı.

Festival’in son günü, Pazar ise, Episkopos Sahak, İngilizce olarak “Günümüz Türkiyesi’nde Ermeni Hayatı” konulu konuşma yaptı. Episkopos Sahak, kısa bilgiler aktardıktan sonra, yaşanmış örnekler vererek, azınlık olmanın avantajları ve dezavantajları hakkında konuştu. Yaklaşık yarım saat süren konuşma sonunda katılımcılar Episkopos Sahak’a sorular yönelttiler ve cevap aldılar.

SIRPOTS GHEVONTYANTS ANA KİLİSESİ’NDE HOKEKALUSD YORTUSU

Amerika’da yaşayan İstanbullu Ermeniler, Patrik Genel Vekili Başepiskopos Aram Ateşyan ile Dinler ve Kiliseler Arası İlişkiler sorumlusu Episkopos Sahak Maşalıyan’ın, A.B.D. ziyaretlerinde kendilerine yakın ilgi gösterdiler.

Amerika Batı Bölgesi dini önderi Başepiskopos Hovnan Derderyan’ın düzenlemesi ile,Başepiskopos Aram Ateşyan ve Episkopos Sahak Maşalyan, 19 Mayıs 2013, Pazar sabahı, Los Angeles S. Ghevontyants Ana Kilisesi’nde yapılan Hokekalusd (Kutsal Ruh’un Gelişi) Yortusu törenlerine katıldılar.

abd hokekalusdEpiskopos Sahak Maşalıyan, Surp Badarak’ı sundu, vaaz etti. Kutsal Ruh’un yaşamımızdaki önemine değinen Episkopos Sahak, “Tanrı, Kutsal Ruh’u göndererek insanlığa en büyük armağanı vermiş oldu. O, Kendisini sundu. Tanrı’nın suretiyle yaratılan insan, tüm benliği ile Tanrı’nın mabedine dönüşmediği ve o mabedin de Kutsal Ruh’la dolmasına müsaade etmediği sürece, asla mükemmel olamaz.” dedi.

abd 2

PATRİK GENEL VEKİLİ AMERİKA’DA YAŞAYAN İSTANBULLU ERMENİLERLE

Patrik Genel Vekili Başepiskopos Aram Ateşyan ile Dinler ve Kiliseler Arası İlişkiler sorumlusu Episkopos Sahak Maşalıyan, 20 Mayıs 2013, Ptesi, Amerika’da yaşayan İstanbullu Ermeni kuyumcuların organize ettiği yemeğe katıldılar.

abd 1Aynı akşam, Batı Amerika dini önderi Başepiskopos Hovnan Derderyan ve eski dini önder Başepiskopos Vaçe Hovsepyan’ın da katılımlarıyla İstanbullu Ermeniler Derneği’nin yeni inşa edilen binasında, konuk Episkoposlar onuruna akşam yemeği tertip edildi.

Başepiskopos Hovnan, misafirleri selamlarken, İstanbul Ermenileri’nin kiliseye ve cemaat hayatına bağlılığını övdü. İstanbul Ermenileri’nin bu özelliğini her fırsatta vurgulanırken, onların bu tavrı Amerika’da yaşayan Ermeniler’e de örnek olmaktaydı. Episkopos Hovnan sözlerine son verirken. “Gelin, Türkiye’deki Ermeni Cemaati’nin bu özelliğinin devam etmesi için, hep beraber dua edelim.” dedi.

Daha sonra Dernek Başkanı Kurken Berkşanlar söz aldı ve derneğin çalışmaları hakkında bilgi verdi. Amerika’daki İstanbullu Ermeniler yaşanan sorunlarda Başepiskopos Aram Ateşyan’a ve İstanbul’daki Ermenilerine desteğe her zaman hazırlardı. Derneğin son otuz sekiz yılından karelerin bulunduğu bir sunum gerçekleştirildi ve daha sonra Başepiskopos Aram Ateşyan kapanış konuşmasını yaptı.

abd 3Başepiskopos Aram Ateşyan “Geçmişte olduğu gibi, kiliseleri, koroları, okulları, basını, hastaneleri, dernekleri, kültürel yaşantısı ile İstanbul önemli merkezlerden biri olma niteliğini korurken, dünya üzerindeki Ermenilerinin dikkatini çekmeye devam etmektedir. Bu durum, her nerede olurlarsa olsunlar İstanbullu Ermeniler için haklı bir övünç kaynağıdır.” dedi.

Başepiskopos Aram, konuşmasının sonunda Patrik Genel Vekili seçimi süreci hakkında bilgiler verdi ve “Tek makul yol bir Eş-Patrik seçimiydi. Fakat bu makul yol, bazı cemaat üyelerinin farklı yaklaşımları neticesinde sonuçsuz kaldı” dedi.

Başepiskopos ayrıca son dönemlerde gerçekleşen olumlu gelişmeler hakkında da bilgiler verdi. Patrik Mesrob II. Hazretleri’nin en büyük rüyalarından biri olan Ağtamar Adası’ndaki Surp Haç Kilisesi’nde yılda bir Surp Badarak izni verilmişti. Daha sonra kilisenin kubbesine haç koyulmuştu. Aynı zamanda Diyarbakır’daki S. Giragos Kilisesi’nin köklü onarımı gerçekleşmişti. Ülkemizde bulunan Ermenistan Cumhuriyeti vatandaşı çocuklara misafir öğrenci statüsünde eğitim olanağı sunulmuştu. S. Haç Tıbrevank vakıf statüsüne kavuşmuştu. Bunların hepsi, yöneticilerin ortak çalışmaları ve devlet ile olan iyi ilişkilerin sonucunda gerçekleşmişti. Başepiskopos Aram’ın konuşması ayakta alkışlandı.

Çarşamba öğlen saatlerinde,  Başepiskopos Hovnan Derderyan tarafından, din görevlilerinin ve cemaatten üyelerin katılımı ile Episkoposlar onuruna öğlen yemeği verildi. Samimi ortamda geçen bu yemek sonunda, iyi niyet dileklerinde bulunuldu.

Başepiskopos Aram Ateşyan’ın ve Episkopos Sahak Maşalyan’ın A.B.D. ziyareti Perşembe günü son bulurken, 24 Mayıs 2013, Cuma, öğleden sonra İstanbul’da olmaları bekleniyor.