PATRİK GENEL VEKİLİ URFA’DA

Kategori: Cismani

Patrik Genel Vekili Başepiskopos Aram Ateşyan, Peder Drtad Uzunyan’ın refakatinde, 7 Temmuz, Salı, saat 08:30’da hava yoluyla Urfa’ya seyahat etti. Burada güvenlik güçleri tarafından karşılandıktan sonra, yaklaşık 50 dakika süren yolculuk sonrası Suruç AFAD çadır kentine vardı. Burada, çadır kent sorumlularından İskender Yüksel ve yetkililer tarafından karşılanan Başepiskopos Aram’a, çadır kent hakkında bilgi verildi.

Çadır kentte şu anda 26.000 kişi bulunuyor. Verilere göre, 19 Eylül 2014 sonrasında, yaklaşık 200.000 Suriyeli göçmen sınırı geçerek Türkiye’ye sığındı. Bu göçmenlerin bir kısmı, Urfa ve çevre bölgelerdeki yerel halk tarafından misafir edildi. Öncelikli olarak, onların su ihtiyacı giderildi. 45 günlük bir çalışma sonucunda ise, AFAD çadır kenti inşa edildi. 15 mahalleden oluşan kentin, her bir mahallenin muhtarı bulunuyor. Burada okul, hastane ve benzeri kurumlar bulunuyor. Okulda, Suriyeli öğretmenler ders verirken, 6.000 öğrenci eğitim görüyor. Kentte, süper market dahi bulunuyor. Mutfak masraflarını karşılamaları için, kişi başı aylık 85 lira verilirken, su, elektrik vb. giderleri devlet kendi karşılıyor.

Başepiskopos Aram, öncelikle yapım çalışmalarına ve ziyaretçilere ait resimlerin bulunduğu sergiyi dolaştı. Daha sonra ise, müdürün odasında Kobani’de öldürülen Hovsep Tovmasyan’ın(45) ağabeyleri Hagop (60) ve Serop (51) kardeşler ve yeğeni Raffi (17) Tovmasyanla tanıştı. Sonrasında ise, Başepiskopos Aram, Suruç Kaymakamı Abdullah Çiftçi ve görevliler Tomasyanlar’ın evinde misafir edildiler. Burada, Hagop Tovmasyan talihsiz yolculuklarını anlatırken, yerel halk ile sağlanan iyi ilişkilerini belirtti ve duygularını şöyle dile getirdi “Sınır üzerindeydik. Çok iyi biliyorduk ki, eğer orada kalsaydık öldürülecektik. Fakat önümüzdeki iyi örnekleri göz önünde bulundurarak, umudumuzu yitirmedik.  Eğer sınırı geçseydik, göçmen olan bizlere merhamet edebilirlerdi. Böylece cesaretimizi toplayarak sınırı geçtik ve önyargılarımızın yersiz olduğunu gördük. Burada, konukseverlikle karşılaştık ve bu durum bize moral oldu. Şu anda doğup büyüdüğümüz kentten uzakta olmanın hüznünün yanı sıra, dostlar kazanmanın verdiği mutluluğu yaşıyoruz. Burada bizlerle çok iyi şekilde ilgileniyorlar. Bizlere desteklerini esirgemeyen herkese minnettarlığımızı ifade etmek isterim” dedi.

Sohbet sonrasında, resmi görevliler çadırdan ayrılarak, din adamları ile Tomasyan ailesini başbaşa bıraktılar. Yaklaşık 45 dakika süren görüşmede, Başepiskopos Aram, aile fertleri hakkında bilgi alarak, Patriklik Makamı’nın ve Ermeni Cemaati’nin desteğini belirtti. Özellikle, çocukların eğitim ve geleceğini ilgilendiren sorunlar hakkında konuşuldu. Bu vesileyle, cemaat üyesi iki hayırseverin yolladığı yardımı teslim etti. Tovmasyan ailesi fertleri, ziyaret dolayısıyla memnuniyetlerini belirttiler. Üzücü bir yolculuk sonrası, şu anda gerçekten iyi koşullar altında korunduklarını belirttiler. Kendileri ile ilgilenen sorumlulara teşekkür ettiler. Özellikle din adamlarının ziyareti, ruhani sevinç kaynağı olmuştu. Başepiskopos Aram, Tovmasyan ailesini takdis edip onlardan ayrıldı.

Tovmasyan ailesinin üyeleri: Hagop, Feruz, Zarmik, Sosi, Raffi, Liana, Apik, Serop, Raffi, Şant, Maral, Mayk, Hagop, Apik, Hovsep, Elona, Vartuhi, Aram, Garo.

Başepiskopos Aram, çadırdan ayrıldıktan sonra, Suruç Kaymakamı Abdullah Çiftçi’nin, AFAD’daki makamını ziyaret etti. Görüşmede, kamp müdürü Mehmet Han Özdemir ve diğer görevliler de hazır bulundular. Başepiskopos Aram, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin, din ve ırk ayrımı gözetmeksizin, göçmen ailelere karşı sergilediği tutum dolayısıyla, memnuniyetini ve teşekkürlerini sundu. AFAD çadır kenti devasa bir çalışmadır. Bu çalışma, takdire şayan olduğu kadar, 45 günlük kısa bir süre zarfında kentin kurulmuş olması bir o kadar şaşırtıcıdır. Görüşme sonunda, konukseverlik için teşekkür edilirken, çalışmalarda da başarılar dilendi. Yaklaşık 3 saat süren görüşmeler sonucunda, Başepiskopos Aram ve Peder Drtad, Suruç’tan ayrıldılar.

Öğleden sonra, şehirdeki çeşitli turistik mekânlar ziyaret edildi. İlk olarak, Hz. Eyüp ile özdeşleşmiş, yöresel inanca göre O’nun çile çektiği ve sonrasında iyileştiği mağara ziyaret edildi. Sonrasında ise,  adı Hz. İbrahim’le anılan “Balıklı Göl”, bir diğer adıyla “Halil-ül Rahman” ziyaret edildi. Yöresel inanca göre, Hz. İbrahim burada doğdu ve uzun yıllar yaşadı. Kral, Hz. İbrahim’i burada öldürmek istedi, fakat Tanrı’nın iradesi ile bu plan başarısız oldu. Son olarak ise, Germüş (eski adı ile Garmunç) Köyü’ndeki Surp Asdvadzadzin Kilisesi ziyaret edildi. 19. Yüzyılda inşa edildiği düşünülen kilisenin, 4 kubbesi bulunuyor.

vali 1vali 2Saat 15:15’de Başepiskopos Aram, Peder Drtad’ın refakatinde Vali İzzettin Küçük’ü makamında ziyaret etti. Gösterilen konukseverlik için teşekkür ederken, göçmenler için yürütülen çalışmalar için memnuniyetini belirtti. Türkiye bu manzara ile yardımseverlik konusunda örnek alınacak bir tutum sergiliyor. Bu göçmenler içersinde, Ermenilerin de yardımlardan yararlandıklarını hatırlattı. Vali Küçük, Patrik Genel Vekili’ni görmekten dolayı duyduğu derin memnuniyeti belirtti. Avrupa genelinde 140.000 göçmenle ilgilenilirken, sadece Urfada 520.000 göçmenle ilgilenildiğini ve 6 farklı bölge tahsis edilmekte olduğunu vurguladı. Türkiye din, ırk ayrımı gözetmeksizin, benzer insani yardım çalışmalarına yıllık 5 Milyar dolar ayırıyor. Görüşme sonunda, ziyaretin bir hatırası olarak Vali Küçük’e Ermeni ustaların elişi olan, ahşap meyve kabı hediye edildi. Vali Küçük ise, Urfa yöresel ürünü olan kahve fincanlarını hediye etti. Yaklaşık yarım saat süren görüşme sonrasında, ziyaretçiler valilikten ayrıldılar.

Başepiskopos Aram ve Peder Drtad, daha sonra, Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Celaleddin Güvenç’i ziyaret ettiler. Bu ziyaret esnasında, Başepiskopos Aram, göçmenlere karşı sergilenen ilgi ve alakadan dolayı memnuniyetini belirtti. Başkan Günenç, belediyenin de elindeki olanaklar dâhilinde, insanı yardım gerçekleştirmekte olduğunu belirtti.

Resmi ziyaretlerden sonra, Başepiskopos Aram “Nevali” Oteli’nde, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve aynı zamanda URFAM (Urfa Medeniyet Turizm Araştırma Merkezi) Başkanı Çetin Aslan tarafından ağırlandı. Görüşmede genel sorumlu Nimet İnce de hazır bulundu. Merkezin başlıca amacı, şehirdeki kültürel, dini, tarihi eserleri canlandırmak ve şehre kazandırmaktır. Bu vesileyle, Çetin Aslan, ileriki zamanlarda URFAM tarafından yapılabilecek konferanslarda Patriklik Makamı’nı da görmekten memnun olacaklarını iletti.

Başepiskopos Aram ve Peder Drtad, akşam saatlerinde İstanbul’a vardılar ve Peder Şirvan Mürzyan tarafından karşılandılar.