PATRİK ŞINORHK 100 YAŞINDA

Kategori: Belgeler

sihnrok badriark trTürkiye Ermenileri müteveffa patriklerinden, Patrik Şınorhk (Kalusdyan) Hazretleri’nin doğumunun 100. yıldönümü, 2013 yılına rastlamaktadır.

O’nun hakkında çok şey yazıldı, çok şey söylendi. O, çocukluğunu yaşayamayan bir neslin alçakgönüllü bir temsilcisi, Türkiye Ermenileri Patrikliği’nin en uzun süreli (29 yıl) patriği oldu. Resmi sıfatlarının ve ünvanlarının yanı sıra, halkının babası ve halkı tarafından çok sevilen bir din adamı, örnek hayatıyla hatırlanan bir keşiş oldu.

Vefatından sonra her yıl, ölüm tarihi olan 7 Mart’ta anıldı. On yıl önce, 2003 yılında, öğrencisi Kadasetli Patrik Mesrob II. Hazretleri Müteveffa Patriğin doğumunun 90. yılını kutlamayı arzuladı. Dini önderimiz, ileriki yıllarda yaşayacağı hastalığı tahmin edercesine, “Kim bilir, belki de nasip olmaz. İki önemli yıl dönümünün hatırlanması gerekir: biri Patrik Hovhannes Golod’un, diğeri ise Patrik Şınorhk’un” demişti. Sanatçı Krikor Sahakoğlu 90. yıl logosunu hazırladığında, Patrik Mesrob II. Hazretleri içinde 90 sayısının yer aldığı tamamlanmamış bir daireyi gördüğünde, tekrar hüzünlü bir cümle kurmuştu. Patrik Hazretleri, logodaki anlamı vurgulayarak “Yüze az kaldı, değil mi?” demişti.

İşte bugün, o yüz rakamına ulaştık ve biliyoruz ki Ruhani Önderimiz de kendi iç âleminden bizlere katılıyor. Patriklik Makamımız da, tanınmış dini önderlerimizden, Müteveffa Patrik Şınorhk Hazretleri’nin doğumunun 100. yılı vesilesiyle, çeşitli etkinlikler planlıyor. Bu etkinlikler yakında resmen duyurulacaktır. İki yıl önce, sanatçı Erol Sarafyan tarafından hazırlanmaya başlanan Patrik Şınorhk Hazretleri’nin büstünün asıl örneği Patrikhane’ye teslim edilmişti. Kutsal Diriliş Yortusu’nun ertesi günü büstün açılışı gerçekleştirildi.

Bir yıl boyunca, Patrik Şınorhk Hazretleri için çok şey yazılacak, söylenecek, hatta çizilecek ve nakşedilecek. Bugün kendisini görme olanağı bulmuş, O’nun duasını ve takdisini almış ve O’nunla olan anılarını canlı tutan cemaat mensuplarının varlığından söz edilebiliyorsak, bunu gelecek nesillere aktarmalıyız. Bütün dünya, Patrik Şınorhk gibi bir “çoban” ve “baba”nın varlığından memnuniyet ve gurur duyarken, Türkiye Ermeni cemaati mensupları olarak, onun pederane şefkatine ve dini önderliğine yakından tanık olmanın verdiği haklı gururu ve mutluluğu yaşıyoruz.

Bugün, O’nun kaleme aldığı çok sayıdaki eser tükenmiştir. Kitaplarının halkımız tarafından hâlâ okunduğunu görmek, bizler için bir gurur kaynağıdır. Eserlerinin Surp Eçmiadzin’de, Yerevan’da, Tahran’da tekrar yayınlandığını görmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Klasik Ermenice’den, günümüz Ermenicesine çevirdiği, İncil, Kilikya Katolikosluğu tarafından, “Avak Şapat” da Kudüs Patrikliği tarafından yayınlanmıştır. Kudüs Patrikliği, Müteveffa Patriğin ilahiyat ders notlarını “Değik Asdvadzapanutyan” adı altında yayınlamıştır. O, hizmeti ve eserleriyle tüm Ermeni Kilisesi’ne mal olmuş bir din adamıdır. Kendisinin 29 yıl süreyle Türkiye Ermenileri Patriği olarak hizmeti cemaatimiz için ayrıca manevi bir değer taşımaktadır.

Bugün, O’nun manevi evlatları, doğumunun yüzüncü yılını kutlamaya hazırlanıyor ve bununla gurur duyuyorlar.

Patrik Şınorhk gibi bir din adamını tanımaktan dolayı Tanrı’ya şükrederken, kendi döneminde veya dönemine yakın yaşamış kişiler olarak, Müteveffa Patriğimizin Kudüs’te, Azizlerin hatırlanma günlerinde söylediği duayı tekrar edelim:

“Adillerin hatırası kutlu olsun.
Kutsal Patriklik Makamımıza hatıra bırakanlara Tanrı merhamet etsin”

BASIM – YAYIN BÖLÜMÜ