PATRİK HOVHANNES GOLOD KOLEKSİYONU

Patrik Mesrob II. Hazretleri, göreve geldiği ilk günden itibaren Patriklik bünyesinde bulunan Türkiye Ermeni Kiliseleri’ne ait eserlerin bir koleksiyon çatısı altında bir araya getirilmesinin gerekliliğine inanıyordu. Ancak bunun için yalnızca kapsamlı bir envanter çalışması yetmeyecekti, aynı zamanda sergileme için uygun fiziki koşulların yaratılması da gerekiyordu, ki en zoru da buydu.

Patrikhane’nin 2001-2004 yılları arasında gerçekleşen onarımı, koleksiyonun hayata geçirilmesi için de önemli bir hareket noktası oluşturdu. Bu köklü onarım sırasında binanın tamamen atıl durumda bulunan bodrum katı temizlenerek bir bölümü sergileme mekanı olarak yeniden düzenlenip külliye bütününe katıldı. Böylelikle koleksiyon kurgusu da hız kazanmış oldu. Eserler toplanmaya, tasnif edilmeye başlanarak her biri, uzman eller tarafından gerekli bakım ve onarımdan geçirildi. Öte yandan sergileme için gerekli vitrinler tasarlandı ve üretildi. Bir yılı aşkın bir süre zarfında gerçekleşen bu çalışmaların sonucunda, ünlü patriklerimizden Bitlisli Hovhannes IX’un (Golod) adına ithaf edilen koleksiyon, Patrik Mesrob II Hazretleri tarafından Haziran 2006’da açıldı.

Koleksiyonun hazırlık aşamasında Arsen Yarman, Armenak Kökçiyan, Bedros Şirinoğlu, Ayda Ayvaz, Kevork Okçu, Zadig-Penyamin Toker ve Cezo Taş çalışmalara maddi ve manevi destekte bulundular.

golod2
Golod Koleksiyonu’nda 18. yüzyıldan bugüne tarihlenen 300’ü aşkın eser yer alıyor. Bu eserlerin önemli bir kısmı Ermeni kilisesi ritüellerinde yer alan çeşitli kullanım eşyaları… Haçlar, madalyonlar, asalar, azizlerin vücudundan ya da giysilerinden geride kalan kalıntılar, yani relikler, ikonalar, buhurdanlıklar, myuron kapları, kupalar, kandiller, ziller, tören kıyafetleri, altın ve sırma işlemeli yakalıklar ve başlıklar koleksiyonun toplamı içinde yer alıyor. Ve, elbette elyazması kutsal kitaplar ve tablolar koleksiyonun en nadide parçaları arasında bulunuyor. Golod Koleksiyonu aslında yalnızca bir başlangıç. Bazı hayırseverlerin ellerinde bulunan değerli objeleri armağan etmeleri sayesinde yavaş yavaş büyüyor ve gelişiyor. Bundan sonraki çalışmalarımızın en önemli hedefi, bir yandan koleksiyonu geliştirirken bir yandan da bu toplamını olabildiğince geniş kitlelere ulaştırabilmek. Başta cemaat üyelerimiz, özelikle gençlerimiz olmak üzere, büyük toplumun her kesimine seslenerek Ermeni kilisesinin köklü ve zengin tarihsel geçmişini gözler önüne sermeyi ve elbette, her zaman büyük gurur duyduğumuz zanaatkârlarımızın ustalığını ifade edebilmeyi arzuluyoruz.

Bunun yanı sıra, tüm oda ve koridorlarında sergilenen eserlerle, Patrikhane bir müzeyi andırıyor.

golod3Önemle belirtmek gerekir ki, dini ve kültürel objelerin yer aldığı bu koleksiyon çağdaş bir anlayışla yeniden ele alınarak kalıcı bir sergileme düzenine kavuştu. Bu düzenin sağlanması ve sergileme için vitrinlerin yeniden düzenlemesi yapıldı. Patrik Hovhannes Golod Koleksiyonu’nun ziyarete resmen açılması için ise en büyük destek İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti projesi tarafından sağlandı. 20 Aralık 2010 – 14 Şubat 2011 tarihleri arasında tarihçiler, müzeciler, aydınlar, akademisyenler, köşe yazarları ve basın mensuplarından oluşan gruplar bu sergiyi ziyaret ettiler.

Koleksiyon ziyarete açık bulunmakla beraber ziyaret için Diyakos Vağarşak Seropyan ile irtibata geçerek önceden randevu temin etmek gerekmektedir. Ziyaret günleri, Pazartesi’den Cuma’ya, 10.00-15.30 saatleri arasındadır.