ՀԱՄԱՅՆՔԱՅԻՆ ԴՊՐՈՑՆԵՐՈՒ ՆԵՐԿԱՅԱՑՈՒՑԻՉՆԵՐՈՒ ՀԵՏ ԺՈՂՈՎ

Kategori: Համայնքային,Փաստաթուղթեր

toplanti okul

Պատրիարքարանի երդիքին տակ,  5 Օգոստոս 2015, Չորեքշաբթի, համայնքային Վարժարաններու ներկայացուցիչներ ժողով գումարեցին, նախագահութեամբ՝ Պատրիարքական Ընդ. Փոխանորդ Բարձր. Տ. Արամ Արքեպս. Աթէշեանի։ Մասնակիցներու կարգին էին նաեւ Ստանպուլի Երեսփոխան Կարօ Փայլան եւ Ս. Փրկիչ Ազգ. Հիւանդանոցի Հոգաբարձութեան Ատենապետ Պետրոս Շիրինօղլու։ Յաւարտ ժողովոյ հրապարակուած մամլոյ հաղորդագցութիւնը կը ներկայացնենք ձեր ուշադրութեան։

BASIN BİLDİRİSİ

Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü’nın 28 Haziran 2015 tarihinde yayınladığı genelgede, azınlık okullarına kayıt için okul müdürlerinin uygunluk görüşünün yeterli olacağı belirtilmiştir. Genelgeye göre okul müdürlerinin çocuğun cemaat okullarına kaydı esnasında konuyu düzenleyen Lozan Antlaşması’nın 40. ve 41. maddeleri ile 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu’nun 5. maddesinin (c) bendinin birinci fıkrasına göre hareket etmeleri gerekmektedir. Söz konusu maddeye göre azınlık okullarında sadece kendi cemaatine mensup çocuklar eğitim alabilmektedir.

Bakanlığın bu kararı çerçevesinde 5 Ağustos 2015 tarihinde VADİP Eğitim Komisyonu ve okulu olan vakıfların başkanlarından oluşan bir heyet Patrik Genel Vekili Başepiskopos Aram Ateşyan riyasetinde Patrikhane çatısı altında bir toplantı gerçekleştirmiştir.

Toplantıda okul müdürlerine verilen bu yetki çerçevesinde, gerçekleşebilecek tüm olasılıkların gerek dini, gerekse hukuki boyutları detaylı olarak masaya yatırılmıştır. Toplantı sonunda bir öğrenci adayının Ermeni okullarına kayıt olabilmesi için o çocuğun Ermeni cemaatine ait olma kriterlerini taşıyıp taşımadığının kontrol edilmesine, yasaya aykırı işlem yapmamak için söz konusu kriterleri yerine getirmeyen çocukların okullarımıza kaydının yapılmamasına karar verilmiştir.

Diğer taraftan üyeleri VADİP Eğitim Komisyonu üyeleri ve Patrikhane’nin belirleyeceği bir üyeden oluşan bir “Danışma Kurulu” kurulmasına, kayıt esnasında okul müdürlerinin şüpheye düştüğü kayıtlar için bu kuruldan görüş almasına, okullarımıza yapılacak “tüm yeni kayıtlarda” hazırlanacak ortak bir formun okul yönetimlerince ekleriyle birlikte Danışma Kurulu’na gönderilmesine karar verilmiştir.

toplanti okul 2